Verantwoord bezig met onze ragdolls
Om alle leed te voorkomen proberen we zo verantwoordelijk mogelijk om te gaan met onze hobby. Dit houdt in dat we onze mama’s en papa laten testen op erfelijke ziektes via DNA – echo in de universiteit van Gent.
Daardoor kunnen we ook de garantie geven om onderstaande ziektes voor 90% uit te sluiten. We worden op de voet gevolgd door een team van dierenartsen die ons met goede raad en kennis begeleiden en waar we 24/24 terecht kunnen.

Onze lieve dierenarts
We zijn ook erkend door het Belgische ministerie van dierenwelzijn waardoor we de “terechte” wetgeving strikt opvolgen.
Daardoor verhuizen onze kitten ‘s ook gecastreerd/gesteriliseerd.
Ook doen we een strenge selectie van Cattery’s en de stambomen, om een mooie gezonde match te hebben van mama en papa, zodat mooie kitten ‘s met het geweldige Ragdoll karakter uit liefde kunnen geboren worden.
Onze Ragdolls en kitten ‘s hebben bij ons dan ook gans ons huisje ter beschikking, en bij goed weer kunnen ze zich gezellig uitleven in een veilig afgemaakte tuin.
Aan het knuffelgehalte van onze huisgenootjes is dan ook niet te ontkomen, Ragdoll is zeker ook niet graag alleen , een speelkameraadje en véééél aandacht van zijn baasjes is voor hen zeer belangrijk.
Uiteindelijk is ons streefdoel te genieten van onze poesjes, en kitten ‘s en nieuwe baasjes samen te brengen en een gelukkige toekomst te garanderen..
We willen u niet afschrikken maar geven u toch graag een overzichtje met korte beschrijving van de meest enge ziektes. Zodat u kan begrijpen dat we er alles aan doen om dit alles te voorkomen.
PKD
PKD is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt. Bij dieren die deze afwijking hebben, zijn in beide nieren meerdere cysten (=holtes met vloeistof) aanwezig. Kenmerkend is dat zowel het aantal cysten, als de omvang van de cysten toeneemt met de leeftijd.
Klachten ontstaan dan ook meestal pas op middelbare-oudere leeftijd. Dan pas zijn er zoveel cysten en zulke grote cysten dat het normale nierweefsel in zijn functie tekort gaat schieten. Er ontstaan dan symptomen als veel drinken en plassen, slecht eten, vermageren, braken.
PKD erft dominant over. De meest betrouwbare test op dit moment is een echografisch onderzoek. De minimum leeftijd is 6 maanden. D.w.z., men kan wel eerder testen, maar bij een PKD negatieve uitslag, heeft dit nog beperkte waarde. Het onderzoek moet dan ook herhaald worden. Vanaf een leeftijd van 10 maanden is de betrouwbaarheid van een echo onderzoek ongeveer 95%. Een PKD onderzoek hoeft in principe niet herhaald te worden (tenzij de uitslag niet eenduidig is, of indien het dier jonger is dan 6 maanden).
HCM
HCM is een aandoening van de hartspier, die gekenmerkt wordt door het dikker worden van de hartspier. Deze aandoening kan zowel verkregen zijn (bijv. door een te hard werkende schildklier) maar ook erfelijk.
De erfelijke vorm van HCM leidt meestal al op jonge leeftijd tot problemen (<2 jaar), maar ook kennen we katten die een geleidelijker ziekteverloop hebben. Bij de erfelijke HCM zijn de spiervezels op microscopisch niveau afwijkend en functioneren niet normaal. Uiteindelijk leidt dit tot een gestoorde werking van het hart. Katten kunnen symptomen ontwikkelen als benauwdheid, slecht eten, vermageren en achterhandsverlamming, maar ook acute sterfte komt regelmatig voor.
HCM kan opgespoord worden met een echografisch onderzoek. Als er geen aanwijzingen zijn voor HCM, spreekt men van een negatieve test. Niet alle dieren ontwikkelen HCM al op jonge leeftijd. Hoe ouder de kat is bij een test, des te meer waarde heeft een negatieve test. Het meest ideale zou daarom zijn om ouders, grootouders en overgrootouders te testen. Een negatieve test (normaalbeeld) is dus helaas geen garantie voor “HCM vrij” zijn.
FIV
FIV is een virus dat voorkomt bij de kat en de afweercellen van het lichaam aantast. Hierdoor wordt de algemene afweer van de kat verminderd. Het FIV virus is verwant aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. Daarom wordt FIV ook nog wel eens katten aids genoemd. FIV kan alleen de kat ziek maken en niet de mens.
FeLV
FeLV is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties.
FIP
FIP is een virale aandoening bij katten veroorzaakt door bepaalde stammen van een virus genaamd de feline coronavirus. De meeste stammen van feline coronavirus veroorzaken geen ziekte. Katten die voor het eerst besmet worden met een feline coronavirus vertonen geen symptomen maar er vindt wel een immuniteitsreactie plaats. Bij een klein percentage van de gevallen kan het virus echter veranderen waardoor een stam ontstaat die wel tot klinische klachten leidt. Dit noemen we dan FIP.
Normaal gesproken zorgen witte bloedlichaampjes voor de afweer tegen ziekten. Bij FIP worden de witte bloedlichaampjes geïnfecteerd met het FIP virus. De hevige afweerreactie van het eigen lichaam zorgt voor uitgebreide ontstekingen aan de bloedvaten van de weefsels die de geïnfecteerde cellen bevatten. Dit zijn vaak organen in de buik of in de hersenen.
Preventie: Al onze huisgenootjes en kitten ‘s worden volledig ingeënt, ontwormd, en krijgen een regelmatig pipetje voor vlooien, teken, oor-vacht mijd . Allen krijgen ook een geregistreerde Chip en hebben een Europees paspoort met stamboom.
Zoals u kan lezen zijn alle ziektes niet voor 100% uit te sluiten, toch vinden we het belangrijk om onze mama’s en papa Ragdolls hierop te laten testen, de resultaten zijn bij ons dan ook in te kijken.U kan begrijpen dat dit alles natuurlijk ook doorweegt op het prijskaartje van onze kleintjes.
Verantwoord bezig zijn en het welzijn van de ragdolletjes en nieuwe baasjes staat daarom op de 1é plaats in onze Cattery.